Een bedrijf zonder up-to-date website waar geregeld nieuwe content op verschijnt, geen fouten bevat en sterk scoort in zoekmachines? Dat is vandaag zo ondenkbaar als een café zonder bier.

Gelukkig is het met een CMS (contentmanagementsysteem) die uw website ondersteunt een fluitje van een cent om uw website te beheren. Nieuwe content publiceren of aanpassen, wordt dan kinderspel. Wilt u echter een goede website, dan moeten deze software en eventuele plugins regelmatig geüpdatet en onderhouden worden.

Bij Ontwerpia ontwerpen en ontwikkelen we niet alleen websites, vooral met een WordPress CMS, maar we staan ook in voor de volledige ondersteuning, hosting en onderhoud. Nu, wat verstaan we precies onder het onderhoud van uw WordPress website? En waarom is een regelmatig onderhoud nu zo belangrijk? Ontdek het in deze blog.

Wat is een CMS (Contentmanagementsysteem)? 

Een CMS of contentmanagementsysteem is een softwareapplicatie, of een set van gerelateerde programma’s, die wordt gebruikt om digitale content te creëren en te beheren.

Het voordeel van een CMS is dat u geen html-expert moet zijn om de content van uw website te beheren en up-to-date te houden. Één van de bekendste en populairste contentmanagementsystemen is WordPress.

Volgens W3 Techs wordt WordPress gebruikt bij 63,6% van alle websites met een CMS. Elke dag komen er 500 nieuwe WordPress websites bij en de WordPress Plugin Directory bevat meer dan 55 000 plugins. Omdat WordPress een van de meest gebruikte contentmanagementsystemen ter wereld is, is het ook een populair doelwit voor hackers.

Het is daarom broodnodig om uw website goed te beveiligen en de versie van het CMS en de plugins steeds up-to-date te houden.

 

wat-is-een-WordPress-CMS

 

Wat is WordPress? 

WordPress begon in 2003 als een contentmanagementsysteem voor blogs, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een veelzijdig platform en is het de basis van heel wat websites op het internet. Maar liefst 37.6% van alle websites is gebouwd met WordPress, met een aandeel van 63,6% in de CMS-markt. Maar wat maakt WordPress nu zo uniek?

WordPress is in eerste instantie gratis. Dit betekent dat u WordPress gratis kunt downloaden, installeren, gebruiken en aanpassen. Het is ook een open source systeem. Dit houdt in dat u niet alleen de broncode gratis kunt downloaden, maar ook gratis kunt aanpassen en de aangepast versie mag gebruiken.

U kunt vandaag kiezen uit maar meer dan 2600 WordPress thema’s en 31.000 plugins om uw website een boost te geven. Een ander voordeel is dat WordPress makkelijk in gebruik is. Een pagina toevoegen of nieuwe berichten maken of aanpassen is kinderspel. Dat is ook de belangrijkste reden waarom WordPress zo populair is geworden.

Nog zo’n fijn voordeel: voor elk type website zijn er talrijke WordPress thema’s te vinden, gratis of betalend, waarmee u uw site elke look kunt geven. Kennis van programmeren is dan geen vereiste om uw website een eigen stijl te geven. Bij Ontwerpia maken we ook zelf WordPress thema’s, helemaal op maat van de klant zijn project.

Interesse om te starten met WordPress ?
Aarzel niet en vraag hier uw vrijblijvende offerte!

Daarnaast is WordPress zeer flexibel: met zogenaamde plugins kunt u extra functionaliteiten aan uw website toevoegen.

Bovendien is WordPress SEO- of zoekmachinevriendelijk. Kiest u voor WordPress, dan geniet u van heel wat SEO-voordelen. Veel hangt echter af van hoe de website verder is opgebouwd. De gekozen template, de juiste structuur en goede SEO teksten zijn natuurlijk ook essentieel.

Met diverse SEO plugins kunt u uw site nog SEO vriendelijker maken. Voor WordPress werden ook veel plugins ontwikkeld om uw website sneller te laten laden (o.a. caching plugins), wat een positieve invloed op uw positie in Google heeft.

Bij Ontwerpia zijn we sterk in SEO of zoekmachine optimalisatie en weten we wat uw website nodig heeft om meer bezoekers en meer klanten via zoekmachines (Google, Bing…) te bekomen.

WordPress is ook veilig en vertrouwd. Echter, door die populariteit is WordPress een populaire prooi voor hackers en spammers. Door middel van verschillende hackingtechnieken proberen zij toegang te krijgen tot de WordPress installatie zodat zij uw website kunnen misbruiken. Een WordPress site kan kwetsbaar worden wanneer u geen updates uitvoert, met verouderde versies werkt, zwakke wachtwoorden gebruikt of kwetsbare plugins installeert.

Het is dus een must om uw website goed up-to-date te houden door steeds de meest recente WordPress versie te installeren, plugins tijdig te updaten en onbetrouwbare plugins te mijden. Een nog betere oplossing is om uw WordPress website bij een professionele en gespecialiseerde websitebouwer onder te brengen, zoals Ontwerpia.

Ten slotte, ondersteunt WordPress ook tal van mediatypen. Zo kunt u niet alleen teksten schrijven, maar ook naar hartenlust afbeeldingen, audio-en videobestanden gebruiken op uw website.

WordPress CMS content magement system

Waarom is een continue onderhoud van uw WordPress website belangrijk? 

Het is dus een bijzonder slecht idee om een WordPress website te bouwen en er daarna niet meer naar om te zien. Wilt u hackers op een veilige afstand houden, dan zal uw CMS versie regelmatig moeten worden bijgewerkt.

Dit is echter meer dan zomaar een verkooppraatje. Uit onderzoek blijkt namelijk dat minstens 30.823 van de 42.106 geïdentificeerde WordPress websites kwetsbare plekken hebben. Dit betekent dat maar liefst 73,2% van de meest populaire WordPress websites kwetsbaar is voor problemen die snel kunnen worden uitgebuit door hackers.

Het duurt slechts een paar minuten voor een hacker met geautomatiseerde tools de kwetsbare plekken in uw website kan ontdekken en misbruiken. Dit bewijst nogmaals hoe belangrijk het is om de juiste webhost partner te kiezen die uw website CMS onderhoudt.

Dit geldt eveneens voor de plugins, ofwel miniprogramma’s of apps die een functie aan uw site toevoegen. Bijna elke WordPress website gebruikt ten minste één plugin en de meeste sites gebruiken er zelfs tientallen.

Zoals we al eerder zeiden, moeten deze plugins regelmatig worden bijgewerkt om bugs en beveiligingsproblemen te voorkomen. Momenteel zitten er meer dan 55 000 plugins in de WordPress Plugin Directory en er worden er dagelijks nog nieuwe aan toegevoegd.

Er staat geen maximum op het aantal plugins dat u mag gebruiken op één WordPress website. In principe mag u dus een onbeperkt aantal plugins installeren, maar dat raden we ten stelligste af. Hoe meer plugins u installeert, hoe groter de kans dat dit uw site vertraagt op blootstelt aan beveiligingsrisico’s. Wij raden aan niet meer dan 20 WordPress plugins te installeren.

Waarom is een WordPress-onderhoudsplan nu zo belangrijk?

  • Hackers zijn overal: WordPress is een heel populair CMS, omdat het zo gebruiksvriendelijk is, maar is daarom ook een gewild doelwit voor hackers.
  • Regelmatige back-ups zijn een must als u het risico op dataverlies wil beperken.
  • Revisiebeheer van pagina’s is noodzakelijk om uw website performanter te maken. Vaak wordt het versiebeheer van pagina’s bijgehouden bij wijzigingen, maar ook in de database. Het regelmatig onderhouden en opschonen ervan maakt uw website aanzienlijk performanter.
  • U kunt de laadsnelheid van uw website aanzienlijk verbeteren. Omdat snelheid een belangrijke factor is in SEO, moet u uw WordPress website zeker up-to-date houden om maximale prestatievoordelen te garanderen.

30.823 van de 42.106 geïdentificeerde WordPress websites hebben kwetsbare plekken. Dit betekent dat maar liefst 73,2% van de meest populaire WordPress websites kwetsbaar is voor problemen.

Onderhoud van een WordPress website 

Bij Ontwerpia staan we van A tot Z in voor het onderhoud van uw WordPress website. Wat betekent dit nu concreet en wat doen we?

WordPress core updates – WordPress versie updates

Heel wat kwetsbaarheden van WordPress zitten in de WordPress core, vooral in oudere versies. Elk degelijk  onderhoudsplan voorziet in het regelmatig updaten van de WordPress core, samen met kwaliteitstests na de updates. Frequente core updates staan ook garant voor een stabiele, functionele en makkelijk navigeerbare website.

Thema en plugin updates

Naast de WordPress versie up-to-date te houden, veroorzaken verouderde plugins en thema’s de grootste beveiligingsproblemen. Naast het regelmatig updaten van de plugins, verwijderen we ook de inactieve plugins. Die vormen niet alleen een potentieel risico, maar ze nemen ook kostbare ruimte in beslag en kunnen zo de snelheid en prestaties van uw website beïnvloeden.

Beveiliging en uptime monitoring

De technologie wordt steeds geavanceerder en toch slagen hackers erin om in een paar minuten toegang te krijgen tot sites en ze te vernietigen. Het volstaat niet om elke week uw website te controleren. Een goed onderhoudsplan bewaakt de veiligheid en uptime van uw website.

Nood aan een onderhoudsplan voor uw WordPress website?
Aarzel niet en maak snel een afspraak!

Website back-ups

Naast het frequent updaten van uw website, maken we ook regelmatig backups. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Zo kan er iets misgaan bij het updaten van uw website of een hacker kan het op uw website gemunt hebben. Op zo’n momenten is het altijd handig om een back-up van uw website te hebben. U wilt toch immers niet al uw kostbare gegevens verliezen en terugkeren naar een oude versie, van uw website?

Optimalisatie van de prestaties

Het optimaliseren van de prestaties kan van alles betekenen zoals bijvoorbeeld het verbeteren van de snelheid van uw site. Een snelle en stabiele website draagt bij aan de optimale gebruikservaring van bezoekers van uw website. Bovendien zal u hoger ranken in Google of andere zoekmachines en een hogere conversie hebben. Het optimaliseren van uw website is dus essentieel om maximale resultaten te behalen.

WordPress support /ondersteuning

Een goed onderhoudsplan biedt altijd permanente ondersteuning: zowel via mail, telefoon of chat. Werkt uw website plots niet meer? Doet een bepaalde lay-out plots vreemd? Wilt u de laadsnelheid van uw website verhogen? Weigert uw contactformulier dienst? Wij staan altijd klaar voor u met raad en daad!

Uw WordPress website in goede handen 

Uw website die altijd up-to-date blijft? Ontwerpia verdiept zich meer dan 10 jaar in het WordPress CMS systeem. Wij bouwen en onderhouden al jaren WordPress websites. Geen zorgen rond updates van plugins, php-versies, de laatste versie van WordPress. Uw website blijft in topconditie.

Bent u toe aan een nieuwe website of is uw huidige WordPress website dringend aan een onderhoud toe? Aarzel niet om ons te contacteren.

Slimme digitale marketing
Hoe scoort uw online marketing ?

Registreer voor een vrijblijvende digitale marketingscan

SCAN MIJN DIGITALE MARKETING

Meer weten? Schrijf in voor onze nieuwsbrief