Marketeers hebben jarenlang de grenzen van het internet afgetast. Het gevolg daarvan zijn banner blindheid en adblockers. Wist u dat er op 615 miljoen toestellen een adblocker geïnstalleerd staat? De laatste 4 jaar is dit aantal zelfs met 15 tot 30% gestegen.

Bovendien gaan steeds meer mensen zelf op zoek naar informatie over een bepaald product of dienst. Zoekmachines groeiden dan ook uit tot een onmisbaar deel van een digitaal marketingplan van iedere onderneming.

Op het gebied van digitale marketing zijn er een aantal termen die telkens opnieuw opduiken, SEO en SEA. Twee termen waarvan iedere marketeer wellicht al gehoord heeft. Maar wat betekenen deze woorden nu, durft u zo maar te zeggen dat u de verschillen kent? Wij geven graag een antwoord in deze blog.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization. Het is een marketingstrategie waarmee u de vindbaarheid van uw website in zoekmachines, zoals Google, probeert te verbeteren.

Met andere woorden, u wil gevonden worden in de organische zoekresultaten van Google. Deze bevinden zich onder de advertenties. Het inzetten op SEO is bovendien gratis. Dit is een belangrijke reden waarom de zoekmachine optimalisatie (SEO) een belangrijke plaats inneemt in onze digitale marketingstrategie.

Er bestaan verschillende soorten SEO.

  • Technische SEO: hiervoor moet de webpagina, zoals het woord het zelf zegt, technisch correct zijn volgens de laatste technieken. Het is een essentieel element dat bijdraagt tot de online vindbaarheid van elke website bij Google en dus ook bij potentiële klanten.
    Technische SEO is de basis van de volledige search engine optimization. Het gaat om zaken als een degelijke sitemap, een voldoende veilige website, een degelijke page speed, een mobiel vriendelijke website… Zo zullen zoekmachines, bijvoorbeeld, de leesbaarheid en snelheid van uw website beoordelen.
  • On-page SEO: naast het technische aspect van elke website, is uiteraard ook de content van groot belang. De website moet relevante en geloofwaardige informatie verschaffen over wat de gebruiker juist zoekt. On-page verwijst zowel naar de inhoud als de HTML-broncode van een pagina die geoptimaliseerd kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de metadata.

Beide SEO-aspecten worden beoordeeld door de zoekmachines, waardoor de website een bepaalde kwaliteits- en relevantiescore krijgt met een hierbij horende ranking.

Wat is SEA?

Naast SEO, hebben we ook SEA, ofwel Search Engine Advertising. Ook wel PPC of Pay-Per-Click genoemd. Het is het proces van direct adverteren op Google en andere soortgelijke zoekmachines.

De resultaten van de advertenties worden bovenaan en rechts van de organische resultaten, op de pagina met zoekmachine resultaten, weergegeven.

Letterlijk kunnen we zeggen dat dit betaalde reclame is op het internet. Het is de ideale digitale marketingstrategie om op korte termijn klanten en/of leads aan te trekken. In tegenstelling tot SEO is SEA betalend.

Laat dat vooral niet afschrikken, zo zijn PPC-advertenties ideaal om het bewustzijn of awareness van uw merk of product met maar liefst 80% te verhogen. Ondanks advertentieblokkers is PPC effectief voor het vergroten van uw bereik en uw merkbekendheid.

Daarnaast betaalt u bij PPC enkel als er op de advertentie wordt geklikt, dus wanneer uw consumenten effectief interactie hebben met uw advertentie. Dit betekent dat u mensen aantrekt die zeer geïnteresseerd zijn in uw producten of diensten.

Een PPC-advertentie kan u makkelijk herkennen. Deze advertenties worden getagd met een “Ad”marker.

Voor- en nadelen van SEO en SEA: een vergelijking

Zoals met alles, hebben ook SEO en SEA zowel voor- als nadelen. Laten we beide digitale marketingstrategieën even kort met elkaar vergelijken.

Zoals eerder aangehaald is SEO gratis. SEA, daarentegen, vergt een bepaald budget dat u zelf kan bepalen en dus ook zelf in de hand hebt.

Let op: SEA kan best duur zijn, dit hangt namelijk volledig af van de gekozen zoekwoorden. Hoe hoger het zoekvolume van de zoekwoorden, hoe meer u zal moeten betalen per klik.

SEO kan veel tijd en moeite vragen want er moet een continue opvolging en optimalisatie zijn. Een goede ranking is dan ook een lange termijn investering en duurt enkele maanden, maar het resultaat is wel blijvend.

SEA zorgt voor resultaten op korte termijn,die meteen zichtbaar zijn. Deze resultaten behaald u zolang u blijft betalen. Als de campagne ten einde is, bent u weer bij af en verdwijnt u uit de zoekresultaten.

Om aan SEO te doen, vergt het de nodige kennis van zaken en er is een constante bijsturing nodig. Het is een zeer dynamisch gegeven, technieken veranderen bijna dagelijks, alsook de zoekmachinealgoritmes.

Daarentegen is targeting of doelgroepbepaling bij SEA best makkelijk, de resultaten kunnen op eenvoudige wijze bijgehouden worden. Hierdoor kan u met gerichte campagnes gerichte resultaten behalen.

SEO is risicovol want u weet nooit 100% of uw inspanningen bezoekers zullen opleveren. Daarnaast is er een duidelijk verschil tussen de organische (SEO) en betaalde resultaten in Google. Betaalde resultaten bevinden zich bovenaan en rechts van de pagina. Organische resultaten vinden we dan weer terug onder de advertenties.

Langs de ene kant zullen sommige bezoekers betaalde advertenties misschien als negatief ervaren, waardoor ze er niet op zullen klikken en eerder geneigd zijn om een organisch zoekresultaat te verkiezen. Volgens een onderzoek van Hubspot negeren bijna 80% van de gebruikers betaalde advertenties in de zoekresultaten, wat best een groot aantal is.

Langs de andere kant is het ook zo dat hoe hoger uw advertentie staat, de kans groter is dat er op geklikt zal worden. Onderzoek wijst uit dat de eerste 3 advertenties op de eerste pagina van de zoekmachine zullen zorgen voor 46% van de kliks, wat ook niet niks is.

Wanneer u beschikt over de nodige kennis en het geduld, kan SEO veel opleveren. SEA heeft meteen zichtbaar resultaat en toch is het mogelijk dat SEA minder opleverd dan goed uitgevoerde SEO.

 

Benieuwd naar enkele van onze SEO- en SEA- realisaties?
Vraag naar enkele overtuigende prestaties.

Wat is onze visie op SEO vs. SEA?

In een digitale marketingstrategie wordt dikwijls de afweging gemaakt tussen SEO of SEA. Dit is zonde, want ze kunnen elkaar net versterken. SEO en SEA zijn verschillende specialiteiten binnen zoekmachinemarketing.

Bij allebei maakt u gebruik van zoekwoorden. Combineert u beide kanalen, dan zal dit zorgen voor meer inzicht in het gedrag van uw bezoekers. Het is hierbij ideaal om de data van uw Google Ads-campagnes te gebruiken als beginpunt van uw SEO.

SEA zal dan ook waardevolle zoekwoorden aantonen voor uw SEO-strategie. SEA zal daarnaast ook laten zien welke copy werkt voor SEO.

Zien we, bijvoorbeeld, dat sommige advertenties meer doorklik genereren dan andere? Dan benutten we deze informatie optimaal door onder meer de metadata en alt-tags van dezelfde zoekwoorden te voorzien.

Onderzoek toont aan dat 63% van de mensen op een Google-advertentie zouden klikken. Een hogere click-through-rate (CTR) is dan ook een belangrijk doel om, zowel SEA, als SEO in te zetten.

Daarnaast gaat u door beide combineren de concurrentie aan om de hoogst mogelijke plaatsen in de google ranking. Hoe meer plaatsen u bezit, hoe beter.

Door beide kanalen in te zetten hebt u ook wat extra voordelen:

  • uw website zal beter vindbaar zijn in zoekmachines,
  • CPC zal lager liggen,
  • het aantal bezoekers zal stijgen,
  • de merkbekendheid zal met maar liefst 80% stijgen.

Daarnaast zal een hogere kwaliteitsscore in Google Ads eveneens een pluspunt zijn. Dit is een score die de kwaliteit van advertenties, zoekwoorden en bestemmingspagina’s uitdrukt. Deze score wordt bepaald door Google Ads. Hoe hoger de kwaliteitsscore, hoe lager de kosten per klik en hoe hoger de gemiddelde positie in de zoekresultaten.

Het is dus voor ons zeker geen verhaal van OF, maar wel van EN. SEO en SEA!

Uw website bovenaan de resultaten in Google?

Bent u overtuigd van het nut van SEO en SEA, maar u weet niet hoe dit op een optimale manier te combineren? Geen zorgen! Als google partner kennen wij bij Ontwerpia de kneepjes van het vak. Graag een vrijblijvend gesprek met onze SEA en SEO expert? Boek hier uw online afspraak

Slimme digitale marketing
Hoe scoort uw online marketing ?

Registreer voor een vrijblijvende digitale marketingscan

SCAN MIJN DIGITALE MARKETING

Meer weten? Schrijf in voor onze nieuwsbrief